Önéletrajz
  Választókörzet
  Fizika
  Aktuális
   Letöltések
  Fotóalbum

  Írjon nekem

 
 
 
 
 
  
             Kísérletek
Hangszóró

(Fordított) Hangszóró házilag

Minden bizonnyal többen látták már a muzsikáló teafőzőt, mint hangszórót. Ennek a berendezésnek minden szépsége ellenére, van egy nagy hátránya, hogy csak akkor szól megfelelő hangerővel, ha néhányszor 10W-os erősítőhöz kapcsoljuk. Megépítéséhez nagy méretű mágnes, és nagy méretű tekercs szükségeltetik. Működése a hagyományos hangszórók működését követi. Ennek lényege, hogy a membránhoz rögzített tekercs mozog egy álló nagyméretű mágneshez képest. Egy ilyen hangszóró működési vázlata látható az első ábrán.

1. ábra

( forrás:http://autohifibeszereles.hu/hangszoro.html)

Az általam javasolt megoldás megelégszik jóval kisseb elektromos teljesítménnyel is. Jól hallhatóan megszólal egy PC -hez kapható hangfal fülhallgató kimenetéhez csatlakoztatva is. Működését az teszi lehetővé, hogy ma már  könnyen hozzáférhetünk nagyon erős kisméretű neodimium mágnesekhez. Egy lehetséges forrás http://www.euromagnet.hu/ . Hogyan működik? Megfordítva a sorrendet nálam a kisméretű mágnes mozog, hozzáragasztva a membránként szolgáló egyszer használatos műanyag pohár fenekéhez, a tekercs pedig egy nagyobb tömeghez rögzítve áll. A kisméretű mágnes tömege alig nagyobb mint a hagyományos tekercseké, így kis tehetetlensége miatt a megfelelő gyorsulás garantált.

A pohár fenekéhez ragasztott mágnes

A tekercset belső átérője legyen a mágnes átmérőjéhez képest néhány mm-rel nagyobb. Csévetestnek általában jól megfelel egy golyóstoll, amelyről könnyel lehúzható az elkészült tekercs. A pontos menetszám nem lényeges. Kb. 80-100 menet már megfelelő 0,2-0,5 mm átmérőjű zománcszigetelésű Cu huzalból. Az elkészült tekercs meneteit pillanatragasztóval rögzítsük egymáshoz, ill. egy nagyobb tömegű testhez. (tehetetlenség törvénye) A kivezetéseket kössük össze egy fülhallgatóról leoperált csatlakozóval.

A tekercs kivezetéseit egy NYÁK laphoz forrasztjuk

A tekercset egy számítógéphez kapcsolható, multimédiás hangfal fülhallgató kimenetéhez csatlakoztatva, a mágnest a tekercshez közelítve szépen megszólal a kis a hangszóró. A metálosabb hangzás elérésé érdekében, egy mágnest tapasszunk rá (ragasztó nem szükséges) egy vasból készült, régi, lehetőleg repedt fazék aljához, majd ezt közelítsük a tekercshez. A szép fémes hangzás garantált. A fazék méretétől függően, még a basszus is jól hallható.

.

 
® dr. Piláth Károly honlapja   Elérhetőség: Bp. 1172 Petri u. 30 T.: 06 20 225 53 67